Lägerplats

Vörå är en kommun i Österbotten i Finland och ligger ungefär 35 km nordost från Vasa. Namnet Vörå nämndes för första gången redan år 1367 och Vörå socken nämndes 1443. Kommunen har 6 300 invånare, varav 80 % talar svenska som modersmål och ca 13 % har finska som modersmål.

Lägerplatsen ligger på landsbygden, bara 3 km utanför Vörå centrum. Från lägerplatsen kan man se den lokala lutherska kyrkan, som också är den äldsta träkyrkan i Finland. Kyrkan byggdes år 1626.

Även om kommunens namn hittas i dokument från 1300-talet och kyrkan byggdes på 1600-talet sträcker sig Vörås historia längre bak. Det sägs att det har gjorts mycket arkeologiska fynd som kan dateras till stenåldern. På Grannasberget, en av de högsta kullarna i Vörå, finns en grekisk-inspirerad park och ett vikingaskepp med en kopia av texten som finns på en runsten som har hittats i Vörå. Det ifrågasätts ändå fortfarande om runstenen härstammar från vikingatiden eller inte, eftersom platsen för fyndet är atypisk och skriften i sig skiljer sig från typiska runor.

Ankomst

 

Det är enklast att anlända med bil. Adressen till lägerplatsen Norrvalla är Vöråvägen 305-307, 66600 Vörå. Där finns en stor parkeringsplats.

 

Om du planerar anlända med buss hittar du tidtabellen för Vasa-Vörå-rutten på wasabus.fi. Linje 30 går mellan Vasa tågstation och Norrvalla (lägerplatsen). Notera att bussen bara trafikerar under vardagar.

 

Om du avser anlända med tåg är den närmaste tågstationen Tervajoki tågstation. Tågresan från Helsingfors tar ca 3,5 timmar. Tidtabellerna finns på adressen vr.fi.

 

Den närmaste flygplatsen är Vasa flygplats (VAA), som ligger ca 40 km från lägerplatsen. Vasa flygplats är en liten flygplats med bara få ankommande flyg, så ofta är det förmånligare att anlända till Helsingfors-Vanda flygplats (HEL) och ta tåget därifrån till Tervajoki.

Om du behöver hämtas från Tervajoki tågstation kan du kontakta oss på [email protected] så kan vi försöka ordna något. Kontakta oss innan du bokar biljetterna.